Haber Merkezi-Cumhuriyet Üniversitesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeltekin Demirel, "1.basamaktan (Aile Hekimliği) sevk edilmeyen hiçbir hastanın direkt olarak hastanelere gitmemeli"dedi.

"Aile Hekimliği Sorun Sarmalı İçerisinde"

Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD) olağan genel kurulu için güçlü bir yönetim kadrosu ile adaylığını açıklayan Cumhuriyet Üniversitesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeltekin Demirel,  Aile Hekimliği uygulamasının Türkiye’de sorun sarmalına girdiğini ve gelişmiş ve çağdaş bir aile hekimliği uygulaması için yeniden yapılanmanın şart olduğunu belirtti. Prof. Dr. Demirel; “Sürdürülebilir bir sağlık sistemi için 1. basamağın güçlendirilmesi elzemdir. Dünyadaki sağlık sistemlerinde aile hekimliği güçsüz hiçbir model ile kaliteye ve insan sağlığındaki hedeflere ulaşılamamıştır. Ayrıca asistan eğitiminin tek tip olarak yeniden düzenlenmesi ve yarı zamanlı asistan eğitiminden vazgeçilmesi de gerekmektedir. Aile Hekimliği uygulamasının doğru yönetilmesi ile hastanelerdeki ağır hasta yükünün büyük ölçüde azalacağı aşikârdır” dedi.

"Hastanelerin Yükü Azalacak"

Açıklamasında 1. basamaktan sevk edilmeyen hiçbir hastanın direkt olarak hastanelere gitmemesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yeltekin Demirel; “Bu durum, hem hastanelerin yükünü hafifletecek, hem sağlık giderleri konusunda tasarrufa gidilmesine olanak sağlayacaktır. Kontrollü bir sevk sistemi ile vatandaşın randevu bulamama, doktora ulaşamama gibi sorunlarının önüne geçileceği ve acil – öncelikli olan vakaların en kısa sürede doğru tedaviyi alabilmeleri mümkün olacaktır” diye konuştu. Prof. Dr. Yeltekin Demirel; “Aile hekimliği uzmanlık eğitiminin uluslararası normlarda ve kalitede işlemesi adına yapılacak düzenlemeler için, tüm taraflarla bir araya gelinerek, hedeflenen eğitimin verilmesini TAHUD Vizyon ekibi olarak misyon edindik” dedi.(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)