KAHTASES/ÖZEL-Kahta'nın kangrenleşmiş sorunlarını başında gelen trafik ve park sorunu giderek içinden çıkılmaz hal aldı.Özellikle şehrin kalbi durumundaki Mustafa Kemal Caddesi ve Adeviye Bulvarındaki iki sıra araç parkları günlük trafik akışını olumsuz etkiliyor.

6 Şubat depremlerinin ardından ilçenin yoğun göç alması sonucu hızla artan nüfusu ve ekonomik gelişimiyle dikkat çeken bir şehir haline gelen Kahtada,bu gelişim beraberinde ciddi sorunlar yaratarak trafik sorununu çekilmez hale getirmiştir. Şehirin yetersiz ulaşım altyapısı ve günbe, gün artan araç sayısı Kahta'nın trafik sorununu acil çözülmesi gereken mesele haline getirmiştir

Yaşanan trafik sorununun en önemli nedenlerinden birinin şehir planlamasında yapılan hatalardan kaynaklandığına dikkat çeken şehir planlamacıları,hızlı bir şekilde büyüyen şehirde, yolların yetersiz kalması ve trafik akışını düzenleyecek alternatif yolların planlanmaması, otopark sorunu trafik sıkışıklığını artırmaktadır. Özellikle merkezi bölgelerdeki dar ve yetersiz yollar, günlük trafik akışını olumsuz etkilemektedir.

Araç park sorunu ve düzensiz park etme alışkanlıkları,Köylü garajı sorunu, durak sorunu,toplu taşıma araçların gelişi güzel yolcu indrip bindirmesi,cadde boyunca iki sıra hatta üç sıra yapılan araç parkları trafik akışını olumsuz yönde etkilemektedir. Kaldırımlara ve yollara park edilen araçlar, yayaların ve diğer araçların geçişini zorlaştırmakta ve trafik sıkışıklığını artırmaktadır.

Ana arterlerde araçların dakikalarca beklemek zorunda kaldığı Kahta'da Özellikle Mustafa Kemal Caddesi,Adeviye Bulvarı,İstiklal Caddesi,Turgut Özal Caddesi trafik yoğunluğu nedeniyle bir çok olumsuzluk yaşanıyor.

Ayrıca "U" dönüşlerin sıklıkla yer aldığı Mustafa Kemal Caddesinde benzer şekilde yoğun araç trafiği nedeniyle kimi zaman trafik durma noktasına geliyor.

Yerel yönetim, trafik uzmanları ve ilgili paydaşlar arasında işbirliği sağlanarak uzun vadeli çözümler üretmeli ve Kahta'nın trafik sorununun kalıcı çözümü için adımlar atılmalıdır.

Haber:Ziya Bozkurt